Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ν. Καζαντζάκη, Νέα Παιδαγωγική:Σενάριο διδασκαλίας





 

Η διδακτική πρακτική με επίκεντρο τη "Νέα Παιδαγωγική" του Ν. Καζαντζάκη έγινε στα πλαίσια του πιλοτικού Προγράμματος Μείζονος Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, στο οποίο συμμετείχα από τον Ιούνιο ως τον Δεκέμβριο του 2011. Πρόκειται για σενάριο διδασκαλίας με θέμα : «Το σχολείο του χθες –το σχολείο του σήμερα∙ Τι μένει ίδιο, τι έχει αλλάξει;» 



Όντας φύση πληθωρική ανέπτυξα και εμπλούτισα την αρχική ιδέα σε βαθμό «υπερπαραγωγής»: παρουσίαση με φωτογραφίες από το σχολείο άλλων εποχών επενδυμένες με κατάλληλη μουσική, σύντομα αποσπάσματα από τις ταινίες, «Ο Ψύλλος» και «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο», επεξεργασία του κειμένου με κατευθυνόμενο διάλογο πάνω σε τρεις άξονες, φύλλα εργασίας που διερευνούν διαφορετικές πλευρές, παράλληλα κείμενα και εργασίες επέκτασης – δημιουργικής έκφρασης για το σπίτι (ομαδικές ή ατομικές).

Το σενάριο που τελικά υπέβαλα για αξιολόγηση ήταν αρκετά περιορισμένο- ειδικά τα παράλληλα κείμενα- προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη σε συνεχόμενο δίωρο, κάτι που ήταν και ζητούμενο. Ωστόσο μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί ως σενάριο διδασκαλίας ή ακόμα και project με τις απαραίτητες διαφοροποιήσεις.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου