Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Βιετναμέζοι, οι απόγονοι του Δράκου και της Νεράιδας


Ο Lạc Long Quân και η Âu Cơ με τα εκατό παιδιά τους
_______________

Kinh Dương Vương και Long Nữ

Χιλιάδες χρόνια πριν, στο σημερινό Βιετνάμ, όταν βασιλιάς ήταν ο Kinh Dương Vương, το βασίλειο Xích Quỷ - γνωστό ως η Χώρα των Κόκκινων Δαιμόνων, των ανθρώπων που ζούσαν νότια του ποταμού Yangtzeήταν ένα άγνωστο τμήμα μιας τεράστιας έκτασης στην Άπω Ανατολή, που ακουμπούσε την πλάτη του σε μια σειρά από ψηλά βουνά κι έβλεπε προς τους ωκεανούς από μια μεγάλη ακτογραμμή. 

Ο Kinh Dương Vương ήταν ένας άντρας ρωμαλέος και είχε την ικανότητα να περπατά στο νερό σαν να περπατάει στη στεριά. Παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Long Nữ, την κόρη του Động Đình Vương, του Βασιλιά Δράκου της λίμνης Động Đình. Η Long Nữ, ανάμεσα στις πολλές δυνάμεις της, είχε και την ικανότητα να μεταμορφώνεται σε θαλάσσιο δράκο.



Το ζευγάρι ζούσε ευτυχισμένο δίπλα στη θάλασσα και σύντομα απέκτησαν ένα αγόρι, που το ονόμασαν Sùng Lãm. Μεγαλώνοντας, ο Sùng Lãm ήταν τόσο δυνατός, που με το ένα του χέρι μπορούσε να σηκώσει έναν βράχο, που μόνο δύο άντρες μπορούσαν να τον κρατήσουν. Όπως και ο πατέρας του, ο Sùng Lãm είχε την ικανότητα να περπατά στο νερό σαν να περπατούσε στη στεριά. Διέθετε επίσης εξαιρετική δύναμη και ξεχωριστή ευφυΐα. Η καταγωγή από τον υποβρύχιο κόσμο της μητέρας του, ανέπτυξε στον νεαρό άντρα μια λατρεία για τον ωκεανό. Περνούσε το χρόνο του περπατώντας κατά μήκος των ακτών, απολαμβάνοντας τα κύματα και εξερευνώντας τα πλάσματα της θάλασσας. 

Όταν διαδέχθηκε τον πατέρα του στο θρόνο, τον αποκαλούσαν με το όνομά Lạc Long Quân, ο «Δράκος Άρχοντας του Lạc», γιατί οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο βασιλιάς τους είχε τη δύναμη των θαλάσσιων δράκων. Πράγματι, γρήγορα απέδειξε τις εξαιρετικές του δυνάμεις, έσωσε τον λαό του από την εισβολή τεράτων και διαβόλων και από πολλές φυσικές καταστροφές.




Ανάγλυφο του Lạc Long Quân στην παγόδα Ho Quoc στο Phu Quoc
______________________


Ο δράκος και η νεράιδα

Εν τω μεταξύ, στα υψίπεδα του βορρά υπήρχε ένα άλλο βασίλειο με βασιλιά τον Đế Ly. Κάποτε εκείνος θέλησε να επισκεφτεί τις νότιες χώρες, όπου βασίλευε ο Lạc Long Quân και έφερε μαζί του την όμορφη κόρη του, Âu Cơ, απόγονο των νεράιδων του βουνού. Ασυνήθιστοι στους κινδύνους του νότου, πατέρας και κόρη ταξίδεψαν νότια, στην ύπαιθρο, και καθώς ταξίδευαν, ξαφνικά τρόμαξαν από ένα γιγάντιο μαύρο πουλί που κατέβηκε από τον ουρανό, έτοιμο να τους επιτεθεί. Όταν είδε το τέρας, η Âu Cơ μεταμορφώθηκε σε γερανό και άρχισε να πετάει όσο πιο γρήγορα μπορούσε, μακριά από το τερατώδες πλάσμα που την κυνηγούσε. Έτρεξε προς τη θάλασσα, με το πουλί να την πλησιάζει επικίνδυνα. 

Έτυχε εκείνη την ώρα, ο Lạc Long Quân να περπατάει κατά μήκος της ακτής, όταν άκουσε τον ήχο των φτερών που χτυπούσαν από πάνω του. Σήκωσε το βλέμμα του και είδε το τεράστιο πουλί έτοιμο να πιάσει έναν εύθραυστο γερανό ανάμεσα στα νύχια του. Ο Lạc Long Quân σήκωσε έναν βράχο και με όλη του τη δύναμη τον πέταξε στον ουρανό. Ο βράχος βρήκε το στόχο του, χτύπησε το τέρας, που ούρλιαξε από τον πόνο και έπεσε στη γη νεκρό.

Όταν η Âu Cơ είδε τον σωτήρα της, πέταξε στην παραλία και προσγειώθηκε μπροστά του. Ο Lạc Long Quân ήταν έτοιμος να κάνει ένα βήμα μπροστά, για να δει αν ο γερανός ήταν τραυματισμένος, όταν εκείνη πέταξε τα λευκά φτερά της και αμέσως μεταμορφώθηκε για άλλη μια φορά.

Τη στιγμή που ο Lạc Long Quân είδε την όμορφη νεράιδα να στέκεται μπροστά του, την ερωτεύτηκε. Η Âu Cơ, επίσης, θαμπώθηκε από τη δύναμη και την καλοσύνη του βασιλιά.


Ο Lạc Long Quân και η Âu Cơ με τα σύμβολα του γερανού και του δράκου
___________

Ένας σάκος με εκατό αυγά 

Λίγο αργότερα παντρεύτηκαν σ’ έναν καταπράσινο κήπο, περιτριγυρισμένοι από πολλούς ανθρώπους που γιόρταζαν για το γάμο. Ό βασιλιάς έχτισε για τη γυναίκα του ένα όμορφο ορεινό κάστρο και ένα χρόνο αργότερα, η Âu Cơ γέννησε ένα σάκο γεμάτο με εκατό αυγά. Νομίζοντας ότι ήταν ένας ασυνήθιστος οιωνός, τα πέταξε στο χωράφι. Μετά από επτά ημέρες, όμως τα αυγά εκκολάφθηκαν κι έγιναν εκατό όμορφα αγόρια. Δεν χρειάστηκε καν να θηλάσουν, μεγάλωσαν μόνα τους κι έγιναν δυνατά και έξυπνα όπως ο πατέρας τους, καλόκαρδα και επιδέξια σαν τη μητέρα τους. Όλοι τα σέβονταν, όλοι τα θεωρούσαν εξαιρετικούς ανθρώπους. Οι δύο γονείς τούς έμαθαν πώς να καλλιεργούν τα εδάφη τους και να ζουν ευγενικά. 


Ανάγλυφο της Âu Cơ από τον ναό Noi Binh Da στο Ανόι.
_________


Για κάποιο διάστημα το βασίλειο ευημερούσε, αλλά όσο περνούσε ο καιρός, ο βασιλιάς δράκος άρχισε να περνά όλο και περισσότερο χρόνο στον υποβρύχιο κόσμο του, ενώ η Âu Cơ νοσταλγούσε τα βουνά και το σπίτι της στον βορρά.

«Είμαι ένας θαλάσσιος δράκος από τη φύση μου», είπε ο Lạc Long Quân, «και εσύ, γυναίκα μου, είσαι μια νεράιδα του βουνού. Είμαστε τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας, όσο η φωτιά από το νερό. Φαίνεται ότι ο κοινός μας χρόνος μας έχει τελειώσει και πρέπει να χωρίσουμε».




Η Âu Cơ (αριστερά) και ο Lạc Long Quân (στη μέση)
___________

Το ζευγάρι λοιπόν, αποφάσισε να μοιράσει μεταξύ τους τα παιδιά και τα πενήντα να ζήσουν με τον Lạc Long Quân στις ακτές, ενώ τα άλλα πενήντα με την Âu Cơ στα βουνά. Ωστόσο, υποσχέθηκαν ότι παρά την απόσταση και τον χωρισμό, πρέπει να φροντίζουν ο ένας τον άλλον και να είναι πάντα εκεί για να βοηθήσουν σε περίπτωση που κάποιος έχει ανάγκη. 

Έτσι, ο Lạc Long Quân έφερε τα πενήντα παιδιά στην ακτή και χώρισε τις περιοχές για να κυβερνήσουν. Τους δίδαξε την τέχνη του ψαρέματος και του τατουάζ για να τρομάζουν τα θαλάσσια πλάσματα καθώς βουτούν και κυνηγούν για την τροφή τους.Τους εκπαίδευσε επίσης να καλλιεργούν το ρύζι και να το μαγειρεύουν σε σωλήνες μπαμπού. 


Ο Lạc Long Quân και η Âu Cơ με τα εκατό παιδιά τους
_____________

Η Âu Cơ, που έφερε τα πενήντα παιδιά στα βουνά, μοίρασε επίσης τις περιοχές της για να κυβερνήσουν.Τους έμαθαν να ζουν σε ζούγκλες και βουνά, να εκτρέφουν ζώα, να καλλιεργούν το έδαφος και να φυτεύουν οπωροφόρα δέντρα για τροφή. Έμαθαν να χτίζουν σπίτια πάνω σε πασσάλους από μπαμπού για να προστατεύονται από τ’ άγρια ζώα. Τα παιδιά του Lạc Long Quân και της Âu Cơ πιστεύεται ότι είναι οι πρόγονοι του Βιετνάμ. Το μεγαλύτερο αγόρι που πήγε με την Âu Cơ έγινε βασιλιάς, ονομάστηκε Hung Vuong, και ίδρυσε την πρωτεύουσά του στο Phong Chau. 


Το μεγαλύτερο αγόρι που πήγε με την Âu Cơ έγινε βασιλιάς και ονομάστηκε Hung Vuong
_____________

«Con Rồng, cháu Tiên» - Aπόγονοι του Δράκου και της Νεράιδας

Όταν ο βασιλιάς πέθανε, ο θρόνος πέρασε στον μεγαλύτερο γιο. Αυτή η διαδοχή συνεχίστηκε για αρκετές γενιές, με κάθε βασιλιά να παίρνει τον τίτλο Hung Vuong, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και τη σταθερότητα στο βασίλειο. Ο λαός αγαπούσε και σεβόταν τους ηγεμόνες του, ζώντας με ειρήνη υπό τη σοφή καθοδήγησή τους.

Η ιστορία του Lạc Long Quân και της Âu Cơ έχει περάσει από γενιά σε γενιά, υπενθυμίζοντας στον Βιετναμέζικο λαό την εξαιρετική καταγωγή του. Είναι περήφανοι που είναι απόγονοι ενός δράκου και μιας νεράιδας, όνομα που χρησιμοποιείται συχνά στη βιετναμέζικη ποίηση με υπονοούμενο την έκκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των εθνοτικών ομάδων στο Βιετνάμ. Επιπλέον, οι Βιετναμέζοι αποκαλούν ο ένας τον άλλον «συμπατριώτες» με την ίδια σημασία.

Ο θρύλος αυτός είναι μια απόδειξη του βιετναμέζικου πνεύματος, ανθεκτικού, ενωμένου και περήφανου. Οι απόγονοι του Lạc Long Quân και της Âu Cơ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις αξίες των θεϊκών προγόνων τους, να αγαπούν την πολιτιστική τους κληρονομιά και να εργάζονται μαζί για την ευημερία της πατρίδας τους.

Ο Lạc Long Quân και η Âu Cơ, πρόγονοι των Βιετναμέζων
Εικονογράφηση: Tran Xuan Binh
___________


Τα ίχνη της μητριαρχίας στον μύθο του Lạc Long Quân και της Âu Cơ

Ιδωμένος από άλλη οπτική γωνία, ο ιδρυτικός θρύλος της δυναστείας Hồng Bàng δείχνει έναν σκληρό αγώνα, και τελικά ανάμειξη, μεταξύ δύο πατριαρχικών και μητριαρχικών πολιτισμών. Η βόρεια πατριαρχική κουλτούρα εκπροσωπείται από τον Kinh Dương Vương και τους Κινέζους προγόνους του, ενώ η νότια μητριαρχική κουλτούρα από «νεράιδες»  «δράκους» και «νερό»: την Long Nữ, την Âu Cơ, τη λίμνη Động Đình. 

Η πατριαρχία φαίνεται να επικρατεί επιφανειακά: κύρια γραμμή του «οικογενειακού δέντρου» είναι του πατέρα με 100 γιους και καμιά κόρη. Όμως, στο βάθος, η μητριαρχία φαίνεται να κερδίζει: Ο Lạc Long Quân φαίνεται να έχει περισσότερο νότιο αίμα (μητέρα και χώρα) παρά βόρεια κουλτούρα: ο παππούς του De Minh παντρεύτηκε μια νότια γυναίκα (κόρη του Vu Tien), γεννώντας τον Kinh Dương Vương, ο οποίος, με τη σειρά του, παντρεύτηκε την Long Nữ της λίμνης Động Đình στο νότο και γέννησε τον Lạc Long Quân. 

Στο τέλος, 50 γιοι ακολούθησαν τον Lạc Long Quân στη θάλασσα και χάθηκαν από την ιστορία. Τα 50 παιδιά που αργότερα καθιέρωσαν τη βιετναμέζικη ιστορία ήταν τα 50 που ακολούθησαν τη μητέρα τους. Κι ενώ οι Βιετναμέζοι λένε «Είμαστε απόγονοι του Δράκου και της Νεράιδας»αυτός ο πατέρας δράκος είναι ο Động Đình Vương και προέρχεται από τη μητρική οικογένεια του Lạc Long Quân. Έτσι και οι δύο γονείς (δράκος και νεράιδα) είναι κυρίως από τη μητρική τους οικογένεια. 

Η λατρεία της Μητέρας Θεάς, μια καθαρά βιετναμέζικη λαϊκή πεποίθηση, μπορεί να αναχθεί στον ιδρυτικό μύθο του έθνους, με εμφανή τα ίχνη της μητριαρχίας στη βιετναμέζικη, κυρίως νότια κουλτούρα. Πολλά έθιμα εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα στις σημερινές μητριαρχικές εθνοτικές μειονότητες στα υψίπεδα. 

Βιετναμέζοι μελετητές όπως ο Thi Tu και ο Le Thi Nham Tuyet ισχυρίζονται ότι η μητριαρχική πτυχή του μύθου της καταγωγής του Βιετνάμ διαφοροποιεί τη βιετναμέζικη κοινωνία από τη διάδοση της κινεζικής κομφουκιανικής ιδεολογίας, όπως οι Τρεις Υπακοές, που χώριζε τη ζωή μιας γυναίκας σε τρία στάδια: υπακοή στον πατέρα της πριν από το γάμο, υπακοή στον άντρα της μετά το γάμο και υπακοή στους μεγαλύτερους γιους της στη χηρεία. Οι αγώνες των βιετναμέζων γυναικών για απελευθέρωση από την κινεζική πατριαρχία, όταν πλαισιώνονται μέσα σε έναν μύθο μητριαρχικής καταγωγής, γίνονται μεταφορά για τον αντιαποικιακό αγώνα ολόκληρου του έθνους για ανεξαρτησία.


Η Αθάνατη Νεράιδα Âu Cơ
Εικονογράφηση: Tran Xuan Binh
___________

Βιετναμέζικη μητριαρχία και εθνικισμός

Αν και οι βιετναμέζοι ιστορικοί έχουν αντικρουόμενες ιδέες σχετικά με την ιστορία του μύθου της Âu Cơ, η ενσωμάτωση της ιστορίας στη «Βιογραφία της φυλής Hồng Bàng» (Hồng Bàng thị truyện) από μορφωμένες ελίτ του 15ου αιώνα συμπίπτει με την έννοια της επινοημένης παράδοσης. Η βιογραφία, συνυφασμένη με τη μυθολογία, ανιχνεύει την γενεαλογία της αρχαίας βασιλείας του Βιετνάμ.  Αυτό το μεσαιωνικό κείμενο παρέχει ένα παράθυρο στην επινοημένη παράδοση που περιβάλλει το Βασίλειο του Văn Lang, συνδυάζοντας τον μύθο με την ιστορία, πάνω σ' ένα σταθερό νήμα εθνοτικής ταυτότητας, το οποίο συνδέει τον Βιετναμέζικο λαό και τον ξεχωρίζει από τους εχθρούς του.

Η Âu Cơ, η συμβολική θεά μιας κοινής εθνικής καταγωγής του Βιετνάμ στο σύγχρονο εθνικιστικό της πλαίσιο, είναι μια επινοημένη παράδοση, που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πολιτικής εξυγίανσης και αντιαποικιοκρατίας. Η χώρα δεν ήταν ποτέ ομοιογενής ως προς την εθνότητα και τις γλώσσες, αλλά αποτελούνταν από πολλές φυλές χωρίς σαφή όρια. Οι ελίτ κατασκεύασαν τη βιετναμέζικη κοινή καταγωγή για να σχηματίσουν μια «πολιτικά αφυπνισμένη εθνική ομάδα» από ξεχωριστές εθνοτικές φυλές, που μ' αυτόν τον τρόπο θα διαχωριστούν από την αποικιοκρατία.

Ενώ οι μορφωμένες ελίτ επινόησαν αυτούς τους εθνοτικούς δεσμούς με μια κοινή μητέρα γενάρχη, η ποιότητα της εφευρέσεώς τους δεν τους καθιστά λιγότερο πραγματικούς. Οι Βιετναμέζοι έχουν χύσει αίμα και έχουν δώσει τη ζωή τους για την εθνική ανεξαρτησία. Αν και η γη του είναι αρχαία, το Βιετνάμ ως έθνος είναι σύγχρονο. Σημάδι ενός αποτελεσματικού εθνικιστικού κινήματος, λοιπόν, είναι ο συνδυασμός του αρχαίου και του σύγχρονου, έτσι ώστε αυτά τα δύο, δύσκολα να διακρίνονται ή να μην αξίζει καν να τα διακρίνουμε, σε σύγκριση με μια πιο ρομαντική ιδέα ενός «κοινού πλακούντα». 


Η Âu Cơ, συμβολική θεά της κοινής εθνικής καταγωγής του Βιετνάμ
Εικονογράφηση: Tran Xuan Binh
__________


Σημειώσεις

  • Kinh Dương Vương: είναι μια θρυλική αρχαία βιετναμέζικη φιγούρα, που κυβέρνησε το κρατίδιο Xích Quỷ (Χώρα των Κόκκινων Δαιμόνων) από το 2879 έως το  2792 π.Χ. και θεωρείται ιδρυτής της δυναστείας Hồng Bàng (2879 - 258 π.Χ.) Το πραγματικό του όνομα ήταν Lộc Tục και ήταν έξυπνος και ευγενικός. Ο πατέρας του, αυτοκράτορας Minh τον προτιμούσε ως διάδοχο στον θρόνο, αλλά ο Lộc Tục θέλησε να παραιτηθεί υπέρ του αδελφού του, Đế Nghi. Ο αυτοκράτορας Minh εγκατέστησε αμέσως τον Nghi ως διάδοχό του, για να κυβερνήσει τη Βόρεια γη και διόρισε τον Lộc Tục ως Kinh Dương Vương για να κυβερνήσει τη νότια γη, την Xích Quỷ. 
  • Η λίμνη Động Đình είναι μια μεγάλη, ρηχή λίμνη στη βορειοανατολική επαρχία Χουνάν, στην Κίνα. Ένας Βασιλιάς Δράκος, ο Động Đình Vương, ζει στον πυθμένα της λίμνης και είναι ο παππούς του Lạc Long Quân. Σύμφωνα με την κινέζικη και βιετναμέζικη  λαογραφία, όπου υπάρχει νερό - ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, λιμνοθάλασσες - υπάρχει ένας βασιλιάς Δράκος. Η κατοικία του Βασιλιά Δράκου ονομάζεται Long Cung (παλάτι του νερού).
  • Đế Ly : θεωρείται ο έκτος βασιλιάς της φυλής Shennong - Thần Nông της Κίνας και πατέρας της Âu Cơ.

Ο Lạc Long Quân και η Âu Cơ με τα εκατό παιδιά τους
______________


ΠΗΓΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου