Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ενότητα 5, Η ελεημοσύνη βασίλισσα των αρετών







Στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Πολιτισμού θα βρείτε το κείμενο, λεξιλογικές επισημάνσεις, συντακτική ανάλυση και το παράλληλο κείμενο με τη μετάφρασή του.

Λεξιλογικός πίνακας

 

Το ρήμα ἄγω προσφέρει πλήθος α.ε και ν.ε ομόρριζων λέξεων. Στη ν.ε χρησιμοποιείται σύνθετο και παρατηρούνται δυσκολίες στην επιλογή του ορθού τύπου μεταξύ των "άγω" και "αγάγω". 
  • Ο τύπος "αγαγ-"χρησιμοποιείται για πράξη στιγμιαία.π.χ : Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εισαγάγει νέο τρόπο εξέτασης των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  •  Αντίθετα οι τύποι του "αγ-" χρησιμοποιούνται για πράξη συνεχή και επαναλαμβανόμενη.π.χ : Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να εξάγει από την επόμενη εβδομάδα 100.000 βαρέλια επιπλέον την ημέρα.
  • Στους  συντελικούς χρόνους χρησιμοποιείται πάντα ο τύπος "αγαγ-" π.χ: Η  σύγχρονη κοινωνία έχει αναγάγει την ατομική ευδαιμονία σε υπέρτατη αξία ζωής.

Κάντε κλικ στο σύνδεσμο και ελέγξτε τις γνώσεις σας συμπληρώνοντας τα κενά στις ασκήσεις  με τα κατάλληλα παράγωγα και σύνθετα ουσιαστικά και ρήματα που ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια του "άγω"




2 σχόλια:

  1. Γεωργία, εξαιρετικό το ιστολόγιό σου και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και εμπεριστατωμένες οι αναρτήσεις σου! καλές γιορτές!!
    σε περιμένω να ρίξεις μια ματιά στο ηλεκτρονικό μου σπιτάκι
    http://filologikosoikos.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέρα, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Θα επισκέπτομαι στο εξής το "ηλεκτρονικό σου σπιτάκι", αφού ως τώρα δεν έτυχε. Είμαι βέβαιη πως θα βρω ενδιαφέροντα πράγματα, αν και, όπως έχεις διαπιστώσει, ο δικός μου "οίκος" είναι το γυμνάσιο!!!!!!Σου εύχομαι ολόψυχα Καλή Χρονιά και καλή συνέχεια στο έργο μας και στην ικανοποίηση που αντλούμε, τη μόνη πλέον "αμοιβή"

      Διαγραφή