Επειδή όλα μπορούν να γίνουν αντικείμενο καλλιτεχνικής έμπνευσης και η τέχνη - εκ προοιμίου ανατρεπτική - οφείλει να υπονομεύει τα πάντα, την εξουσία, τη θρησκεία, τις σχέσεις των φύλων, τον πόλεμο, την ομορφιά, η τραγωδία "Ελένη" του Ευριπίδη μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για σάτιρα. Άλλωστε ο Ευριπίδης και η γενιά του το ίδιο δεν έκαναν; Έθεταν ερωτήματα, αμφισβητούσαν, αμφέβαλαν, επέκριναν, χειραφετούνταν.........................
Το καλλιτεχνικό ντουέτο, Βασίλης Αναστασιάδης, συγγραφέας - εκπαιδευτικός και Γιάννης Αντωνόπουλος, σκιτσογράφος - εικονογράφος, ( Δείτε περισσότερα εδώ:) πήρε τη γνωστή μας τραγωδία του Ευριπίδη και την έκανε χιουμοριστικό κόμικ.
"Ένα κόμικ που θα σας κάνει να γελάσετε δίχως χοντροκομμένα αστεία, αλλά με χιούμορ επιπέδου, στο οποίο συμβάλλουν τόσο το σενάριο με τις ανατροπές και τα λεκτικά ευρήματά του, όσο και το σκίτσο - χρώμα, που υπηρετούν την εξέλιξη του μύθου, προσδίδοντας την απαραίτητη εικόνα / θέαση"(Δ. Φύσσας, συγγραφέας)
Δείτε πώς παρουσιάζουν οι δημιουργοί του κόμικ κάποια από τα κατά ποσόν μέρη της τραγωδίας:
Ο θρήνος της Ελένης στην Πάροδο και η προσπάθεια του Χορού να της συμπαρασταθεί, να την αποτρέψει από τη σκέψη της αυτοκτονίας και να της δείξει το δρόμο της εξόδου από το αδιέξοδο που βρίσκεται.
Στο Α΄ Επεισόδιο: Ο Μενέλαος, από ξακουστός στρατηλάτης φτάνει στην Αίγυπτο ναυαγός, κουρελής και ζητιάνος και μαθαίνει από τη Γερόντισσα ότι η Ελένη βρίσκεται στο παλάτι, πληροφορία που του προκαλεί συγχυση και ταραχή.
Στο 2ο Επεισόδιο ο υπηρέτης - Αγγελιαφόρος πληροφορεί το Μενέλαο ότι η γυναίκα του - είδωλο "χάθηκε πετώντας μες στον αιθέρα" αφού πρώτα αποκάλυψε τα πάντα. Η αναγνώριση ολοκληρώνεται!
πολυ καλη δουλεια μπραβο αντε γεια τωρα
ΑπάντησηΔιαγραφήυπάρχει ολόκληρο κάπου;; ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒεβαίως και υπάρχει από τις εκδόσεις «νεανική σκηνή». Κείμενο: Βασίλης Αναστασιάδης
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχέδιο - χρώμα: Γιάννης Αντωνόπουλος