Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

Λόγος παραινετικός προς αποφοίτους

Λόγος παραινετικός προς τους τελειόφοιτους Λυκείου του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη

Κεντρικός ομιλητής της Τελετής Αποφοίτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου  2013,  ήταν ο Χρήστος Κασκαβέλης απόφοιτος του Κολλεγίου Ανατόλια της τάξης του ΄86, ο οποίος υπήρξε  υπότροφος και οικότροφος.

7 σημεία λοιπόν, χρήσιμα διδάγματα και αποστάγματα προσωπικής εμπειρίας. Δύσκολα θα διαφωνούσε κανείς με κάποιο απ’ αυτά:
  1. Από αύριο είσαι κάποιος άλλος και κανείς δεν ξέρει ούτε νοιάζεται αν ήσουν άριστος, μέτριος, συνεπής ή αδιάφορος στα μαθηματικά ή στη Γυμναστική. Δυστυχώς, γιατί όλα πρέπει να τα αποδείξεις από την αρχή!! Ευτυχώς, γιατί ό,τι αρνητικό σε κρατούσε καθηλωμένο έχει σβήσει! Το κοντέρ, ο μετρητής, η πίστα του ηλεκτρονικού παιχνιδιού έχει μηδενίσει.
  2.  Το Σεπτέμβριο θα έχεις ανέβει κατηγορία: από την Α2 θα παίζεις στην Α1 κατηγορία, μαζί όμως με εκατοντάδες άλλους που τα έχουν καταφέρει εξίσου καλά μ’ εσένα, είτε πρόκειται για την Ιατρική, είτε αν έχεις αποφασίσει να κάνεις κλάμπιγκ!! Ο ανταγωνισμός ανεβαίνει θεαματικά και μόνο αν έχεις πάθος θα τα καταφέρεις.
  3. Δεν υπάρχει ταλέντο, υπάρχει σκληρή δουλειά! Το ταλέντο, αν υπάρχει, συχνά γίνεται άλλοθι για να μην εργάζεσαι ή να μην συνεργάζεσαι. Μετά από τα πρώτα εκατό χιλιάδες σουτ όλα μπαίνουν!! Οι Beatles, πριν γίνουν διάσημοι είχαν κάνει 1200 εμφανίσεις live!!Οπότε και πάλι το κλειδί βρίσκεται στο πάθος!! Το όνειρο είναι δημιουργία, κάτι που το θες τόσο και που δεν μπορείς να μη το κάνεις, ανεξάρτητα από το αν θα κερδίσεις χρήματα ή δόξα απ’ αυτό!
  4.  Ετοιμάσου για συνεχείς αλλαγές. Ο κόσμος αλλάζει συνεχώς και ταχύτερα από ποτέ. Το σημαντικό δεν είναι τι θα μάθεις το 2014 αλλά πώς θα καταφέρεις να το έχεις ξεχάσει μέχρι το 2024!!Κανένας δεν θα κάνει τη δουλειά του πατέρα του ή της μητέρας του, ακόμα κι αν έχει τον ίδιο τίτλο.
  5.  Ψάξε τη σύνθεση! Πρωτότυπες ιδέες δεν υπάρχουν, απλά θεωρούνται πρωτότυπες αυτές που δεν τις έψαξες καλά στο google! Καινοτομία σημαίνει συνάντηση ιδεών από διαφορετικές επιστήμες ή χώρους, εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους.
  6.  Το μυστικό της επιτυχίας, όπως άλλωστε και της ευτυχίας, είναι να ορίσεις εσύ τι θεωρείς επιτυχία και όχι οι άλλοι για σένα. «Αν δεν ξέρεις πού θες να πας, είναι αδύνατον να φτάσεις εκεί»! Θυμήσου αυτή τη φράση όταν τριανταρίσεις!!!
  7.  Μην αγνοήσεις τον εαυτό σου! Εκείνος μόνο ξέρει πού πρέπει να βάλει τα δυνατά του και πού να στρίψει. Μην τον τιμωρήσεις, βάζοντάς τον να κάνει πράγματα που δεν πιστεύει. Βρες ποια είναι η ώρα της δουλειάς και ποια της διασκέδασης και κάνε και τα δυο με την ίδια ένταση. Μην μετανιώσεις και μην απογοητευτείς αν τα πράγματα δεν γίνονται αμέσως, αν πράγματι είναι αυτά που θέλεις και πιστεύεις.

Τέλος, κριτικάροντας με χιούμορ τη γενιά του ’80, στην οποία ανήκει -  «τραγική στυλιστική παρένθεση στην ιστορία της ανθρωπότητας», την ονομάζει -  υπεραμύνεται των επιλογών του:


« Αν ξαναγύριζα πίσω στο χρόνο, θα έκανα ακριβώς τα ίδια πράγματα… αλλά με εντελώς διαφορετικό κούρεμα» 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου